Home » Blandat » Skraplotten – en populär klassiker

Skraplotten – en populär klassiker

Skraplotten är en spelform som har hängt med länge. För ett lågt pris kan man vinna stora summor och det faktum att man får veta direkt om man vunnit eller inte, gör skraplotten väldigt populär. Dessutom är den oerhört lätt att förstå sig på och man behöver inte skicklighet för att kunna vinna.

I Trelleborgs Allehanda kan man läsa om att en person vunnit fem miljoner på en skraplott. Den lyckliga vinnaren valde dock inte att avslöja sin identitet, vilket lett till en rad spekulationer på orten. Orten där lotten såldes kallas en riktigt ”tur-by” eftersom att flera vunnit stora vinster där.

Hur vinner man på skraplott?

Men man behöver inte bo på en speciell plats i landet för att turen ska vara framme. Den som vill spela skraplotter har en rad olika alternativ och man kan även göra det på nätet. Skraplotten har en lång historia och togs först fram av ett amerikanskt företag 1974, kan man läsa här. Den enklaste varianten av skraplotter går ut på att skraparen får tre vinstsummor som matchar. Om spelaren får dessa matchande vinstsummor, får denne ut just den summan. Det finns även mer komplicerade skraplotter som har ett flertal olika sätt att vinna på en lott. Skraplotter har kommit att bli en väldigt populär spelform för att de kostar lite att köpa och man ofta får veta direkt om man vunnit, till skillnad från andra lotterier där man får vänta på en rättning.

Godkända lotterier i Sverige

I Sverige finns fem olika lotterityper som kan godkännas, skriver man på Lotteriinspektionen.

  • Rikslotterier – Ett lotteri som anordnas i mer än ett län. Tillstånd ges endast till ideella föreningar och vinsten för arrangören måste gå till föreningens verksamhet.
  • Aktiva rikslotterier – Lotterier som anordnas under en begränsad tid. De flesta som anordnar dessa lotterier är olika fonder för medicinsk forskning, nykterhetsrörelser och politiska partier.
  • Regionala lotterier – Dessa lotterier ordnas i flera kommuner i ett län. Tillstånd ges till ideella föreningar som ägnar sig åt allmännyttig verksamhet. Föreningen ska även ha behov av dessa inkomster och vara öppen för alla.
  • Kommunala lotterier – Lotterierna anordnas inom en kommun. Här är det respektive kommun som ger tillstånd och registrerar dessa.
  • Typgodkända lotter – Enskilda lotter som har tillstånd att säljas under en specifik tidsperiod. Dessa lotter ger oftast inte speciellt hög vinst.

Comments are closed.